Značaj edukacije javnosti o širokoj primeni gejminga u SrbijiAnalize pokazuju da je nizak nivo kompetencije roditelja jedan od polazećih problema na temu bezbednosti dece, dok se na to nadovezuje izuzetno retko motivisanje za smislenom, kvalitativnom upotrebom interneta u obrazovne svrhe i od strane nastavnika. Apsolutna prisutnost i neophodnost interneta u svim segmentima života savremenog čoveka, navodi da je za veću bezbednost dece na internetu neophodan kontinuiran rad sa svim aktivnim stranama, uz evidentno spuštanje starosne grupe dece na mlađi osnovnoškolski uzrast (7 do 9 godina).

Gejming industrija u svetu raste rapidnom brzinom. Sa ovim rastom i razvojem, raste i društvena odgovornost kompanija i potreba za edukacijom šire javnosti o benefitima gejminga uopšte. Sve navedeno sugeriše neophodnost uspostavljanja konstruktivne i dinamične komunikacije svih interesnih strana i naročito kontinuirano, proaktivno delanje. Konačni cilj je pažljiva implementacija video igara u obrazovni sistem. Samo institucionalizacijom takvog projekta, mogu se očekivati konkretni, validni rezultati.

Prvi korak u pozicioniranju gejminga kao jednog od osnovnih alata u obrazovanju je konferencija - Značaj edukacije javnosti o širokoj primeni gejminga u Srbiji, na kojoj učesnici razmenjuju iskustva i ideje, a zaključke stavljaju na raspolaganje timu imenovanom za sprovođenje prve faze pilot projekta podržanog od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Učesnici konferencije koja će se održati u subotu s početkom u 11 časova su predstavnici gejming studija koji se već bave edukativnim sadržajima, FDU, Akademija umetnosti, FTN, predstavnici PEGI asocijacije, kao i predstavnici Republičkog i Pokrajinskog nadležnog ministarstva, ali i stručni saradnici iz oblasti psihologije i pedagogije. Važan segment prve pripremne faze je intenzivna komunikacija sa javnošću i kroz medije, a sa posebnim akcentom na društvene mreže.

Da li je esport sport?Da bismo esport prihvatili kao “pravi” sport, trebalo bi da izađemo iz okvira konvencionalnog poimanja sporta, a to još uvijek nismo uspeli. Danas su evidentni pomaci u percepciji Esporta, pa od 2024.godine esportisti postaju punopravni takmičari Olimpijade.

Da li je esportista sportista, da li oni neguju zdrave stilove života i kakav primer daju mladima? Kako se postaje e sportista i da li sinergija e sporta i sporta menja definiciju pojma sporta u budućnosti?

Odgovore na ova i ostala pitanja na konferenciji Esport je sport u subotu od 14 časova daju: predstavnici Nacionalni savet za razvoj esporta, IESF, EEF, AEF, ugledni sportista i e sportista.HR u gejmingu sa akcentom na non tech roleU petak, na prvom danu festivala na mejn stejdžu od 12 do 13 časova će se održati panel diskusija na temu ljudskih resursa u gejmingu, fokusirajući se na non tech rolama u ovoj industriji. Govornici na ovom panelu će biti Ivona Simić iz HR departmana kompanije Two Desperados, Marko Vučetić, PR menadžerom Infostudovog Hello Worlda, Boban Blagojević iz Thorium Gamesa i PR kompanije Tummy Games Kristina Nosović.

Video igra - kreativna kompleksnostU subotu sa početkom u 16 časova na mejn stejdžu posetioci festivala će imati mogućnost da čuju sve o procesu stvaranje jedne video igre, kroz panel diskusiju na kojoj će istaknuti kreativci i ljudi iz industrije pričati iz svog ugla. Na panelu učestvuju: prof. Mina Cvetičanin Pavkov sa Fakulteta dramskih umetnosti,Nikola Nikita Jeremić, kompozitor muzike za video igre, Mladen Ačanski sa Pulse koledža u Dablinu i prof. Miloš Jocić, sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Digitalizovana učionicaPrva panel diskusija u nedelju će biti održana od 13 do 14 časova na mejn stejdžu, na kojoj će se obrađivati tema digitalizovane učionice, ili e-učionice. Učesnici na ovom panelu su: direktorka izdavačke kuće Klett Gordana Knežević Orlić, Dina Đilas - direktorka osnovne škole Tvrđava kao i direktor srednje škole Tvrđava, Dragan Kovačević. Iz Dečijeg inovacionog centra panelista je Anica Vulović.

Fenomenologija Generacije ZDemografska grupa koja nam dolazi posle milenijalaca je Generacija Z. Još uvek ne postoji precizan datum kada generacija Z počinje ili se završava, uobičajeno demografi uzimaju period od sredine 1990-ih do ranih 2010-ih. O generaciji Z, čija glavna karakteristika je upotreba interneta od ranog doba, na našem panelu na main stejdžu u nedelju od 16 do 17 govore: Borivoje Naumovski - OriCosplay, Yasserstain, psiholog/psihoterapeut Jasna Odović Čubrilo kao i predstavnik Generacije Z.

Blockchain, Gamification & GamingNa ovom panelu koji se održava na drugi dan festivala, u subotu od 15 do 16 časova, govornici će nas uvesti u pojam blockchain tehnologije, pričati o primenama tehnologoije kao gamification komponente u različitim industrijama (mnogo pre gaming-a) kao i o primeni tehnologije u gaming industriji i benefiti. Govornici na panelu Blockchain, gamification & Gaming govore: Dr.Saša Pešić - Software Engineering Manager za Blockchain tim u kompaniji Community Gaming, Milenko Tošić - arhitekta za IT sisteme i tehnički menadžer istraživačko-razvojnih projekata, su-osnivač u startup-u INVT Novi Sad i Nemanja Divjak - Tummy Games.

 

Dečiji Inovacioni centar

Master hala, 21. i 22.10.2022.

Radionice za decu uzrasta od 5 do 14 godina:

Radionica ELEKTRONIKA od 11h

Radionica KREATIVNA FIZIKA od 14h

Radionica LEGO ROBOTIKA I PROGRAMIRANJE od 17h

Takmičenje Vukobratovićevi dani robotike – 23.10.2022. od 12h

Tummy Games i Loot Box

Master hala, plato Dečijeg inovacionog centra, 22.10.2022.

Radionica za decu uzrasta od 7 do 14 godina:

Radionica MAGIČAN SVET GEJM DIZAJNA OD 18:15h

Saznaj čime se bavi gejm dizajner i koliko je uzbudljivo ovo zanimanje. Učestvuj u kreiranju elemenata za video igru i osmisli svog junaka. Marijana Stojanović, senior gejm dizajnerka iz studija Lootbox podeliće sa tobom kako izgleda jedan dan u gejming studiju.

Ars ludi Games

Hala 1, Board Game plato, 21.10.2022.

Radionica za decu uzrasta od 7 do 14 godina:

Radionica PRAVIMO IGRU uz pomoć Ace Miloševića

ORI Cosplay, Hala 1

Petak, 21 .10:

Mala škola anime šminke od 11h

Porodica i cosplay od 14h

Mala škola poziranja

Subota, 22.10:

Mala škola anime šminke od 11h

Timski rad i kako ga preživeti od 18h

Nedelja, 23.10.

Mala škola anime šminke od 11h

Cosply iz ormara od 14h

Mala škola poziranja od 17h